Hee trouwe lezer,
Na drie maanden vond ik het toch wel eens tijd om wat op mijn blog te schrijven. Nadat ik op dat peren farm gewerkt heb ben ik met thomas jeroen koen en daan naar melbourne gegaan. Daar besloten joe en daan fundraising te gaan doen en koen thomas en ik besloten naar tasmanië te gaan. We dachten dat daar makkelijker werk te vinden. Nadat we in de universitaire bieb van melbourne een dag hadden gezocht naar werk waren we er zeker van op naar tassie!
Dus wij zijn toen naar het prachtige eiland gegaan. Zoals mijn trouwe lezers waarschijnlijk wel weten ben ik op dit door abel tasman ontdekte eiland al eerder geweest. Maar dat drukte de pret niet. Het kwam eigenlijk wel goed uit want toen we aankwamen zat guus achter de balie. hij was er de vorige keer ook toen ik in tasmanië was en gaf ons een leuke korting op overnachtingen. Het hostel bleek op dat moment een bolwerk van nederlanders! Dit was echt extreem gezellig. Eerst brachten we een paar dagen door met linde en loes. met deze dames zijn we naar de cascade brouwerij gegaan. Dit was heel leuk want het bier proeven aan het eind doet het altijd goed. Daarna zijn we met olga en marie-janna naar wineglass bay gereden. Dit was heel leuk alleen hebben we de wineglass. Bay nooit gezien omdat we te weinig tijd hadden maar de rit langs de oostkust van tassie was heel gaaf. We zijn een aantal keren gestopt om ook die omgeving te bekijken. Hierna ontmoette we nikki madelon en judit in het hostel. Nikki herkende koen van een feestje en we zijn zo in contact geraakt! Dit was ook heel gezellig veel uitgegaan met de dames. En ik heb met hun mount wellington beklommen terwijl koen en thomas naar mona gingen. Ook ben ik met thomas en koen naar een paar watervallen. gelopen dit was ook super gaaf! De drie dames besloten een camper te huren om rond tasmanië te reizen. Helaas stond er niet genoeg geld op onze bank rekeningen om het Zelfde te dpen. met thomas en koen zijn we ook naar de bob barker geweest in hobart van milieu organisatie sea shepherd dit was wel leuk om te zien en ontmoette op de boot een aardige nederlandse die al een paar keer mee op campagne was geweest om de walvissen te redden.
Toen al onze vriendjes en vriendinnetjes weg gingen kwam toch het pijnlijke moment onze bankrekeningen zeiden " jongens jullie hebben nog maar een paar dollars op jullie rekening" en we moesten op zoek naar werk. We hadden al flink wat wijngaarden gebeld, maar dat werd helemaal niets omdat er maar werk voor 3 dagen was. Maar toen vond koen een advertentie op gumtree van een appelfarm. Dit hebben we toen aangenomen en zijn toen gaan werken op dat farm.
Met onze laatste dollars kochten we voedsel voor een week en pakte de bus naar de huonvalley. De weg uit hobart naar de huonvalley is opzichzelf al de moeite waard want het uitzicht was echt prachtig als je die weg op rijd. Toen we moesten uitstappen bij de grove store moesten we meteen het volgende probleem tackelen. Hoe gaan we bij ons werk komen. Gelukkig hielpen de mensen van het winkeltje ons zodat wij een lift kregen naar de farm. Toen er daar aankwamen kwam een aardige backpacker naar ons toe die daar ook werkte en wees ons de weg naar ons hutje. Wij waren heel erg verrast het was beter dan we hadden verwacht erstons een twee persoons bed in en zag er prima uit. Helaas hadden we geen elektriciteit in het hutje dus het werd snachts heel koud. Ook hadden we geen douche. We konden er prima leven want van adrian en Audrey kregen we wat dekens en een extra matras. En elke week gingen we terug naar het prachtige plaatsje hobart om daar te douchen.
De boerderij lag ook op een prachtige plek als we in de ochtend wakker werden stond de zon op de orchard dat gaf een prachtig uitzicht. Ook als we bij de schuur stonden konden we over de huonvalley heenkijken. En als het zonnig was gooide we een koude emmer water over ons zelf heen om het gevoel te krijgen dat we schoon werden. Ook de sterren des avonds waren prachtig het is hier een stuk helderder dan in nederland. Het weer was jammer genoeg niet altijd mooi weer, op een gegeven moment leek het wel alsof we vier seizoenen in één dag hadden, het sneeuwde het op de bergtoppen om ons heen.
het appelplukken is redelijk fysiek werk, vooral omdat de ladders waar je op staat niet. Zo hoog zijn en je dus veel boven je macht moet werken. mijn eerste werkdag verliep dan ook niet heel erg goed. ik viel van de ladder en brak daarbij de ladder zelf en een grote tak. gelukkig werd ik niet ontslagen en had ik geen serieuze verwondingen opgelopen. het apparte was dat ik hierna een fikse amandel ontsteking op liep. helaas moest ik een halve dag vrij nemen. Hierna ben ik nog twee keer van de ladder gevallen. Waarbij ik nog een tweede tak had gebroken de derde keer was op de laatste dag.
op een dag kwamen de drie dames in de camper langs en we hadden met zn zessen een gezellige avond. de volgende dag hielpen de dames ons ook nog even met plukken en toen gingen zij weer verder reizen.
na drie weken werken ging koen naar nieuw zeeland met zijn moeder dus bleven thomas en ik over. voor de baas was het jammer dat koen weg ging want hij was een goede plukker. ook vertelde ze ons dat backpackers over het algemeen beter werlen dan de locals. een goed voorbeeld hiervan is dat een local altijd smoesjes verzon om vroeger van werk weg te komen. hierna werkte thomas en ik tot het einde van het seizoen. op de laatste dag hadden we een barbeque met de familie en de rest van de appelplukkers. dit was echt extreem gezellig.
de volgende dag ben ik meteen naar mijn volgende baantje gevlogen. terwijl thomas nog 4 dagen in hobart bleef om daarna naar nieuw zeeland te gaan.
het baantje waar ik nu mee bezig ben is bloemen plukken. wel te verstaan gladiolen. het is. een stukakkelijker dan appel plukken. Het is in de yarravalley en hier heb ik wederom een mooi uitzicht. ik zit hier ook met iemand van de jumbo sander, hij heeft voor mij dit baantje geregeld. de mensen waar ik voor werk zijn ook heel aardig. de bloemen business in australië is heel erg nederlands. alle bollen die ze importeren komen uit nederland en alle machines komen ook uit nederland. het is wel grappig aan de andere kant van de wereld met iets nederlands bezig zijn.
met koninginnedag zijn we met een paar mensen van werk naar melbourne gegaan om daar het queensday party te gaan in melbourne dat was super leuk. er waren veel vrienden van de jumbo en heel veel nederlandse muziek.700 mensen in het oranje en het was best wel grappig want overal. waar ik heen ging kwamen de mensen naar je toe om nederlands te praten. iets wat je niet meer gewend bent.
nu zit ik op de bank en is morgen de laatste werkdag in australië. dinsdag ga ik naar adelaide met de nacht bus. dan heb ik Woensdag een dagje in Adelaide en dan ga ik de outback in daarna laat ik wel weer wat van mij horen.
kus,
joris
Tieke
20 mei 2012, 09:55
Dank je wel voor dit verhaal. Natuurlijk had ik hier en daar wel wat stukjes opgepikt via Facebook maar dit verhaal plakt die stukjes mooi aan elkaar.
Geniet van de outback!
Sophie
20 mei 2012, 10:14
Hee Jor!
Wat een enorm leuk verhaal. Heb je toch meer mee gemaakt dan ik dacht, haha.
Wat suoer leuk dat je naar de outback gaat, en heeeel veel plezier!
Xxxxx Sophie (bellen waarschijnlijk straks nog ff)
Harold
20 mei 2012, 11:10
Net getelefoneerd, maar daarom niet minder leuk. reis ze de laatste weken!
joris
20 mei 2012, 12:22
Ja outback gaat super worden! Ik hou jullie op de hoogte
Gondje
20 mei 2012, 17:34
Ha, Joris, gezellig je verhaal te lezen. Wens je goede reis door de outback! We horen dan weer graag van je.
Mijn Jaarclub weekend was erg gezellig in Zuid Limburg!
Liefs Mam